sobota, 20 sierpnia 2011

Kasza manna z morelami

2 łyżki kaszy manny wrzucić do gorącej wody i gotować 5 minut, mieszając. Dodać syrop daktylowy*. Morele pokroić w drobną kosteczkę i dodać do kaszki.

Morelki mieliśmy trochę za kwaśne, dlatego dałam odrobinę daktyli. Niewiele to jednak pomogło i po pierwszych dwóch-trzech łyżeczkach Jaś trochę się krzywił. Nie przeszkodziło mu to jednak, żeby jeść dalej :)


* Syrop daktylowy (używam do słodzenia deserów, ciast i... obiadów)

Daktyle wymyć i sparzyć wrzątkiem. W garnku daktyle zalać wodą i gotować 30 minut na małym ogniu. Szczypta soli, którą dodamy, wydobędzie jeszcze bardziej całą słodycz tych owoców. Syrop przecedzić i przechowywać w lodówce około tygodnia. Można syrop zmiksować z pozostałymi owocami. Otrzymujemy wtedy bardziej gęsty mus (z "Odnowa na talerzu", Bożena Żak-Cyran).

Ja miksuję z owocami. Nie używam soli.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz