piątek, 17 lutego 2012

Zamiast pączków

Ciasteczka owsiane skutecznie odciągnęły wczoraj uwagę Jasia od stosu pączków :)


ciastka z płatków zbożowych:
2 filiżanki płatków owsianych i 0,5 filiżanki pestek dyni i słonecznika - podprażamy na suchej patelni, często mieszając, na złoty kolor. Mieszaninę studzimy. 

Następnie bierzemy:
  • jedno całe jajko (z hodowli naturalnych), 
  • 3 łyżki czubate mąki grahamki, 
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 
  • 0,5 łyżeczki startej laski wanilii, 
  • 0,5 filiżanki oliwy extra virgin lub innego „dobrego” oleju, 
  • 0,5  filiżanki zmielonych (np. w młynku do kawy) orzechów włoskich,
  • 0,5 filiżanki sparzonych rodzynek oraz 
  • 0,5 filiżanki np. syropu buraczanego, słodu jęczmiennego lub ryżowego, syropu klonowego, miodu.


Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto o ścisłej konsystencji i odstawiamy w chłodne miejsce (może być lodówka), na minimum 30 minut. Formujemy ciastka, które układamy na wysmarowanej olejem blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 -20 minut, w temperaturze około 170 stopni C. (piekłam 15 minut z termoobiegiem)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz