poniedziałek, 6 lutego 2012

Kapuśniaczki

Nadzienie:
am mniam: Kapuśniaczki

Ciasto jak na zwykłe pszenne bułeczki:
50 g świeżych drożdży (albo 25 suszonych)
1 łyżeczka cukru
250 g wody
500 g mąki pszennej
40 g oleju
1 łyżeczka soli

Drożdże i cukier dodać do ciepłego mleka, odstawić na kilka chwil. Dodać mąkę, olej i sól. Wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia (wystarczyło 15 minut). Podzielić na 16 części (zrobiłam malutkie, można większe).  Złożyłam jak pierogi i delikatnie złączyłam brzegi.

Piec w temp. 200 C, ok. 20 minut.

Jaś wyjada sam środek. Kapustę i miękką bułeczkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz