sobota, 18 lutego 2012

Granola

Skoro Jaś poradził sobie z ciasteczkami owsianymi to powinien też już radzić sobie z granolą :)

Aby przygotować granolę, mieszamy:
  • cztery filiżanki płatków owsianych 
  • dwie filiżanki płatków jęczmiennych 
  • pół filiżanki sezamu niełuszczonego 
  • pół filiżanki siemienia lnianego 
  • filiżankę mąki kukurydzianej 
  • dwie filiżanki otrąb pszennych 
  • pół filiżanki pestek słonecznika 
  • pół filiżanki dyni 
  • filiżankę oliwy z oliwek 
  • pół filiżanki naturalnych słodkości (słodów zbożowych, syropu buraczanego, kukurydzianego, klonowego i miodu) 
Wszystko, dokładnie mieszając, podgrzewamy w piekarniku na blasze do pieczenia ciasta, aż uzyskamy złotowy kolor, (około 15-25 min). Następnie granolę wyjmujemy i dodajemy sparzone rodzynki i orzechy włoskie, a następnie podgrzewamy w piekarniku jeszcze 4-6 minut. Po wyjęciu, granolę dokładnie mieszamy, a po ostygnięciu trzymamy w niezakręconych słoikach, (można ją przechowywać ok. 3-4 tygodni).

Granolę spożywamy samą lub z dodatkami. Może być stosowana, na przykład jako drugie śniadaniem do szkoły dla dzieci, zawierające wszystkie niezbędne elementy: energię, witaminy, mikro i makroelementy, tłuszcze i białko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz