My wypróbowaliśmy tę:
Ryżowe curry z rodzynkami i orzechami
- szklanka ryżu
- cebula
- 2 słodkie jabłka
- garść rodzynek, orzechów włoskich
- olej, curry, sól, sok z cytryny, słodka papryka.
Przygotowanie:
W rozgrzanym garnku podgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, podduszamy, aż stanie się szklista, przyprawiamy curry. Wsypujemy ryż, kilka minut smażymy na małym ogniu, solimy, dodajemy sok z cytryny, słodką paprykę, drobno posiekane jabłka, rodzynki i prażone orzechy. Zalewamy wszystko wrzątkiem, gotujemy, aż ryż będzie miękki.
W rozgrzanym garnku podgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, podduszamy, aż stanie się szklista, przyprawiamy curry. Wsypujemy ryż, kilka minut smażymy na małym ogniu, solimy, dodajemy sok z cytryny, słodką paprykę, drobno posiekane jabłka, rodzynki i prażone orzechy. Zalewamy wszystko wrzątkiem, gotujemy, aż ryż będzie miękki.
Ryżowe curry ma działanie rozgrzewające, korzystnie działa na nerki i śledzionę oraz wzmacnia system odpornościowy przy rozpoczynających się przeziębieniach.
Zjedliśmy bez orzechów. Jaś dzielnie łowił rodzynki łyżeczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz