środa, 15 lutego 2012

Ryżowe curry i inne potrawy jednogarnkowe

Potrawy jednogarnkowe

My wypróbowaliśmy tę:


Ryżowe curry z rodzynkami i orzechami

  • szklanka ryżu
  • cebula
  • 2 słodkie jabłka
  • garść rodzynek, orzechów włoskich
  • olej, curry, sól, sok z cytryny, słodka papryka.
Przygotowanie:
W rozgrzanym garnku podgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, podduszamy, aż stanie się szklista, przyprawiamy curry. Wsypujemy ryż, kilka minut smażymy na małym ogniu, solimy, dodajemy sok z cytryny, słodką paprykę, drobno posiekane jabłka, rodzynki i prażone orzechy. Zalewamy wszystko wrzątkiem, gotujemy, aż ryż będzie miękki.
Ryżowe curry ma działanie rozgrzewające, korzystnie działa na nerki i śledzionę oraz wzmacnia system odpornościowy przy rozpoczynających się przeziębieniach.


Zjedliśmy bez orzechów. Jaś dzielnie łowił rodzynki łyżeczką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz